קפריסין הפכה ליעד אטרקטיבי להשקעות נדל”ן בקרב ישראלים. האקלים הנעים, התשואה הפוטנציאלית הגבוהה והיציבות הכלכלית של האי מושכים משקיעים רבים.
מזג אוויר שמשי, 5%-7% תשואה, ומדינה צומחת שמושכת תושבים מכל אירופה – כל אלה הפכו את קפריסין ליעד מבוקש לרכישת דירות בקרב ישראלים. המחירים אמנם גבוהים מאלה שביוון, אבל עדיין אטרקטיביים בהשוואה לארץ.
שוק הנדל”ן הישראלי מציג אי-ודאות כבר תקופה ארוכה. מחירי הדיור עולים והמצב הביטחוני והגיאו- פוליטי ודאי שאינו תורם לאווירה הכללית. כל אלה הובילו ישראלים רבים לחפש הזדמנויות בקפריסין שרואים בו לא רק חלופה כלכלית אלא לעיתים יעד למגורים או לחופשות. לימסול, לרנקה ופאפוס נחשבות לערים המבוקשות להשקעה, כשלימסול היא הגדולה והיקרה שבהן.
יתרונות כלכליים
יש לא מעט יתרונות כלכליים ברכישת דירה בקפריסין. בין היתר – פטור ממס רכישה, ארנונה נמוכה, ובניגוד למדינות שונות באירופה ובהן יוון, בקפריסין אין מס ירושה. כחברה באיחוד האירופי, קפריסין מספקת גישה חופשית לשוק האירופי ויתרונות עסקיים ומשפטיים הנובעים מכך. מס החברות הוא 12.5% בלבד, ורק 2.5% לחברות הייטק, מה שמושך עסקים בינלאומיים ומשקיעים פרטיים ומשפיע באופן עקיף אך גורף על שוק הנדל”ן המקומי. בנוסף, היא מאפשרת לתושבי חוץ שמגיעים לחיות במדינה פטור ממס על דיווידנד לתקופה של 17 שנים.
מובן שיש גם חסרונות
יש מע”מ גבוה של 19% על רכישת נכס חדש, אם כי ישנם מסלולים שונים שמאפשרים שיעור מופחת של 5% בתנאים מסוימים. יש מס הכנסה בשיעורים של 20%-30% על שכר דירה החל מכ-19,500 יורו בשנה, ובנוסף, מס שבח של 20% על הרווח ממכירת הנכס החל מכ-17,000 יורו, אך קיימים פטורים והקלות בהתאם לתקופת ההחזקה של הנכס.
לא מעט שחקנים ישראלים זיהו את הביקוש לרכישת נכסים בקפריסין, נכנסו לשוק המקומי ומציעים לישראלים דירות לרכישה. הרוכשים הישראלים הם אנשי הייטק, כלכלנים, עורכי דין, אנשי נדל”ן ובעלי מקצועות חופשיים, שלרוב יש להם דירה בישראל והם מחפשים לפזר את תיק ההשקעות שלהם. הם מחפשים השקעה שתייצר להם הכנסה פסיבית, אבל גם דירת נופש.
מארק זאבי, יו”ר חברת במבי מערכות תוכנה, שפיתחה את מערכת במבי דרימס המספקת גישה מרחוק למאות פרויקטים למכירת דירות בעולם, מתוכם כ-30 בקפריסין, עבר לפני כחצי שנה ללרנקה עם משפחתו. הם גרים בבית צמוד קרקע ליד הים וממנו הוא מנהל את עסקיו. לפי נתוני החברה, 70% מרוכשי הדירות באי הם ישראלים. השאר מגיעים מגרמניה, בריטניה וגם פולין. מחירי הדירות מתחילים ב-600 אלף שקל (150 אלף יורו). רכישת נכס במחיר גבוה מ-300 אלף יורו מקנה תושבות באי לשנתיים, אחר כך בודקים שוב ומאריכים לשלוש שנים נוספות” זאבי מספר כי “הישראלים מחפשים בעיקר נכסים קרובים לים, ומי שמתעניין במגורים מחפש נכסים הממוקמים ליד בתי ספר בינלאומיים. בכל הערים המבוקשות — לרנקה, לימסול ופאפוס — נוצרו קהילות של ישראלים, ויש בתי חב”ד המהווים חלק מהתגבשות הקהילה.
על פי נתוני במבי, מאז פרוץ המלחמה נרשמה עלייה של כ-300% בביקושים של ישראלים לרכישת דירות בקפריסין, כאשר מספר העסקאות שביצעו ישראלים באמצעות המערכת באי בחודשים האחרונים עומד על ממוצע של 150 עסקאות בחודש. “כיום אנחנו עובדים יחד עם חברת כרטיסי אשראי ישראלית ועם הבנקים המקומיים בקפריסין על מערכת טכנולוגית, שתאפשר לרוכשים הישראלים לקבל הלוואת קבלן גם ברכישת דירות בקפריסין” הוא חושף. “מדובר בהלוואה לכל מטרה להשלמת ההון העצמי הנדרש, כאשר היזם משלם את הריבית. בנוסף, המערכת תאפשר נטילת משכנתאות בהליך מהיר, בשפה העברית, כאשר הביטחונות להלוואה יתבססו על הנכס הנרכש והוכחת הכנסה שנתית של 100 אלף יורו למשק הבית הרוכש”.
מה הסיכונים הכרוכים ברכישת דירה בקפריסין?
צריך לשים לב שחלק מהמנגנונים שקיימים בשוק הישראלי להגנה על רוכשי דירות לא קיימים בקפריסין, ולכן מומלץ לקבל הסבר מפורט מעורך הדין בעיקר לגבי 3 דברים: איך הכספים שמשולמים לקבלן במהלך הבנייה מובטחים למקרה שלא ישלים את הבנייה, מה הפיצויים שיקבל רוכש הדירה במקרה של איחור במסירה, ומה היקף האחריות של הקבלן לתיקון ליקויים בבנייה.
לסיכום, קפריסין מציעה יתרונות רבים עבור ישראלים שמחפשים הזדמנויות השקעה ומגורים, אך יש לבצע את הרכישות בזהירות תוך הקפדה על הבדיקות המשפטיות והכלכליות המתאימות.
לצפייה בכתבה המלאה: לחצו כאן